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ADVISORY OPINION NO. 10-092-E

September 10, 2010

Question Presented: May an employee of the sheriffs office marry the sheriff and
continue to be em ployed there?

Brief Answer:  No. When an em ployee works under the direct supervision of his or

her relative, a violation of Section 25-4-1 05(1), Miss. Code of 1972, is
virtually inevitable,

The Commission based this opinion solely on the facts and circumstances provided by the requestor
as restated herein. The protection from liability provided under Section 25-4-17 (i) is limited to the
individual who requested this opinion and to the accuracy and completeness of these facts,

I. LAW

The pertinent Ethics in Government Laws to be considered here are as follows:

Section 25-4-103, Miss. Code of 1972,

(p) “Public servant” means:

(i) Any elected or appointed official of the government;
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(ii) Any officer, director, commissioner, supervisor, chief, head, agent or
employee of the government or any agency thereof, or of any public entity
created by or under the laws of the state of Mississippi or created by an
agency or governmental entity thereof, any of which is funded by public

funds or which expends, authorizes or recommends the use of public funds;
or

(iii) Any individual who receives a salary, per diem or expenses paid in
whole or in part out of funds authorized to be expended by the government.

(q) "Relative" means:
() The spouse of the public servant;
(ii) The child of the public servant;
(iii) The parent of the public servant;
(iv) The sibling of the public servant; and

(v) The spouse of any of the relatives of the public servant specified in
subparagraphs (i) through (iv).

Section 25-4-105, Miss. Code of 1972

(1) No public servant shall use his official position to obtain, or attempt to obtain,
pecuniary benefit for himself other than that compensation provided for by law, or to
obtain, or attempt to obtain, pecuniary benefit for any relative or any business with
which he is associated.

II. FACTS

Facts provided by the requestor are set forth below, with identifying information redacted,
and are considered a part of thig opinion.

Enclosed you will find an Attorney General’s opinion relative to the issue of our
Sheriff marrying one of the Deputies. As you can see from the AG’s opinion, it does
not violate the nepotism law since both were employed prior to the marriage, but |
need an Ethics opinion as to whether or not their marriage would violate any Ethics
in Government Laws,

[II. ANALYSIS

Pursuant to Section 25-4-105 (1), Miss. Code of 1 972, no public servant may use his or her
position to obtain or attempt to obtain any monetary benefit for his or her “relative.” That term is
defined in Section 25-4-103(q), quoted above, and includes a Spouse. When an employee works
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The sheriff may be obligated to approve time sheets, on-call pay or reimbursement for his
wife, in addition to periodically reviewing her job performance. He may be responsible for
approving her work schedules and could possibly show preference to his wife in these day-to-day
actions required by his position. Any of those actions would result in a violation of Section 25-4.
105(1). Typically, a public servant can avoid violating Section 25-4-105(1) by recusing himself or
herself from the matter in issue. However, recusal under these facts is impractical if not impossible
in light of the sheriff's daily supervisory responsibilities over his deputies. Therefore, the deputy
must resign her position before she marries the sheriff,

The Bthics in Government Layy should not be confused with the general statute prohibiting
nepotism, codified at Section 25-1-53. That statute may allow situations which are prohibited by the
Ethics in Government Layw. The laws prohibiting nepotism are separate from the Ethics in
Government Law, and the Ethics Commission does not interpret those laws, Legal opinions on
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Question Presented: May a sheriff hire his brother?

Brief Answer:  No. Pursuant to Section 25-4-105(1), Miss. Code of 1972, no public
Servant may use his or her position to obtain or attempt to obtain any
monetary benefit for his or her relative, including a brother.

The Mississippi Ethics Commission issued this opinion on the date shown above in
accordance with Section 25-4-1 7(1), Mississippi Code of 1972, as reflected upon its minutes of even
date. The Commission is empowered to interpret and opine only upon Article TV, Section 109,
Mississippi Constitution of 1890, and Article 3, Chapter 4, Title 25, Mississippi Code of 1972, This

as restated herein. The protection from liability provided under Section 25-4-17(i) is limited to the
individual who requested this opinion and to the accuracy and completeness of these facts.

I LAW
The pertinent Ethics in Government Laws to be considered here are as follows:

Section 25-4-103, Miss. Code of 1972,

(1) “Pecuniary benefit” means benefjt in the form of money, property, commercial
interests or anything else the primary significance of which is economic gain.
Expenses associated with social occasions afforded public servants shall not be
deemed a pecuniary benefit.

(p) “Public servant” means:

(1) Any elected or appointed official of the government;
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(ii) Any officer, director, commissioner, supervisor, chief, head, agent or
cmployee of the government or any agency thereof, or of any public entity
created by or under the laws of the state of Mississippi or created by an
agency or governmental entity thereof, any of which is funded by public

funds or which expends, authorizes or recommends the use of public funds;
or

(iii) Any individual who receives a salary, per diem or expenses paid in
whole or in part out of funds authorized to be expended by the government.

(q) "Relative" means:
(i) The spouse of the public servant;
(ii) The child of the public servant;
(i) The parent of the public servant;
(iv) The sibling of the public servant; and

(v) The spouse of any of the relatives of the public servant specified in
subparagraphs (ii) through @iv).

Section 25-4-105, Miss. Code of 1972.

(1) No public servant shall use his official position to obtain, or attempt to obtain,
pecuniary benefit for himself other than that compensation provided for by law, or to
obtain, or attempt to obtain, pecuniary benefit for any relative or any business with
which he is associated.

II. FACTS

Facts provided by the requestor are set forth below, with identi fying information redacted,
and are considered a part of this opinion,

Please consider this correspondence a formal request for an opinion on compliance
with Standards of Conduct in the following matter.

I'am the recent Sheriff-Elect for the County. Upon taking office I wish to employ my
brother in the Fiscal Division of the Sheriff's Office. In this position I would not be
his direct supervisor and pursuant to M.C.A. §25-1-53 his title would not include
officer, clerk, stenographer, deputy or assistant. I would like to request an opinion on
whether this hire would meet the criteria of the current Standards of Conduct
enforced by this commission.
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1. ANALYSIS

Pursuant to Section 25-4-105(1), Miss. Code of | 972, no public servant may use his or her
position to obtain or attempt to obtain any monetary benefit for his or her “relative.” That term is
defined in Section 25-4-103(q), quoted above, and includes the public servant’s siblings such as a
brother. Therefore, a sheriff is prohibited from hiring his brother.

Moreover, when an employee works under the direct supervision of his or her relative, a
violation of Section 25-4-1 05(1) is virtually inevitable. The sheriff may be obligated to approve time
sheets, pay adjustments or reimbursement for his brother, in addition to periodically reviewing his
Job performance. The sheriff may be responsible for approving the brother’s work schedules and
could possibly show preference to his brother in these day-to-day actions required by his position.
Any of those actions would result in a violation of Section 25-4-105(1). Typically, a public servant
can avoid violating Section 25-4-105(1) by recusing himself or herself from the matter in issue.
However, recusal under these facts is impractical if not impossible in light of the sheriff’s daily
supervisory responsibilities over his employees.

The Ethics in Government Law should not be confused with the general statute prohibiting
nepotism, codified at Section 25-1-53. That statute may allow situations which are prohibited by the
Ethics in Government Law. The laws prohibiting nepotism are separate from the Ethics in
Government Law, and the Ethics Commission does not interpret those laws. Legal opinions on
statutes prohibiting nepotism are issued by the Office of the Attorney General.

MISSISSIPPI ETHICS COMMISSION
BY:

Tom Hood, Executive Director and
Chief Counsel
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This Advisory Opinion concerns the following issue as formulated from facts and/or circumstances
furnished by a requestor. The Commission approved this opinion on November 7, 2003, basing its approval
solely on the facts and circumstances stated herein,

May the spouse of a supervisor-clect for county su pervisor remain employed by
the county:s tax assessor/collector:s office?

State law restricts the Mississippi Ethics Commission 1o interpreting and issuing opinions on
Sections 25-4-101 through 25-4-119, 1972 Mississippi Code Annotated and Article IV, Section 109,
Mississippi Constitution of 1890. Therefore, this opinion does not address the Mississippi laws outside the
Commissior¥s jurisdiction nor the governmental entityss internal rules and regulations,

The pertinent conflict of interest laws to be considered here are:

Constitutional Section 109 states:

ANo public officer or member of the legislature shall be interested, directly or indirectly, in
any contract with the state, or any district, county, city, or town thereof, authorized by any
law passed or order made by any board of which he may be or may have been a member,
during the term for which he shall have been chosen, or within one year after the expiration
of such term.

Code Section 25-4-101 states:

AThe legislature declares that elective and public office and employment is a public trust and
any effort to realize personal gain through official conduct, other than as provided by law,
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Or as a natural consequence of the employment or position, is a violation of that trust.

Therefore, public servants shall endeavor to pursue a course of conduct which will not raise
suspicion among the public that they are likely to be en gaged in acts that are in violation of
this trust and which will not reflect unfavorably upon the state and local governments.{

Code Section 25-4-103(f)(i)(i), (2)(i), (h), (P)(i)(i)(iii) and (q) states:

A(f) >Contract: means:
(D) Any agreement to which the government is a party; or

(ii) Any agreement on behalf of the government which involves the
payment of public funds,

(2) *Government= means the state and all political entities thereof, both collectively and
separately, including but not limited to:

(1) Counties.

(h) >Governmental entity" means the state, a county, a municipality or any other separate

political subdivision authorized by law to exercise a part of the sovereign power of the
state,

(p) *Public servant: means:
(1) Any elected or appointed official of the government;

(i) Any officer, director, commissioner, supervisor, chief, head,
agent or employee of the government or any agency thereof, or of any
public entity ereated by or under the laws of the State of Mississippi or
created by an agency or governmental entity thereof] any of which is
funded by public funds or which expends, authorizes or recommends the
use of public funds: or

(iii) Any individual who receives a salary, per diem or expenses paid in
whole or in part out of funds authorized to be expended by the
govemment,
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3. It is my understanding, according to the Attorney Generaks opinions, that the Tax
Collector has full discretion as to the number of employees whom he hires and the
amount of their salary. Please find enclosed a copy of the following Attorney
GeneraFs opinions in support of this proposition.

Attorney Generaks opinion dated November 1, 1989 to Charles Hicks, Tax
Collector/Assessor

Attorney Generaks opinion dated September24, 1984 to Evan Doss, Jr.. Tax
Assessor/Collector

4. It is my understanding that the County Board of Supervisors is required by statute
to fund the Tax Collectorss office and, further, it is my understanding that the
County Board of Supervisors is required to appropriately fund those offices.

5 It appears that the only involvement the County Board of Supervisors has
regarding hires and terminations in the Tax Collectorss office is the approval of the
budget submitted by the Tax Collector.

6. Obviously, the Tax Collector is an elected official.

7. My has served as an employee of the County Tax Collectorss Office since, March,
1999.

The issue I present to the commission is as follows:

If the spouse of a Supervisor-elect has worked as an employee of the Tax Collector for 4
2 years prior to the election of said Supervisor, may she continue as an employee of the
Tax Collectorss office after the Supervisor takes office?

I do understand that my wife being allowed to maintain her employment would require me
to recuse myself from any matters which would involye the budget of the Tax Collectorss
office.

The Commission formally adopts Advisory Opinion No. 03-084-F in response to this request and
by attachment incorporates it into this opinion.

Based solely on the facts and circumstances presented by the requestor, the Commissiorss opinion
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is as follows.

Upon review of "27-1-1, et seq., 1972 Mississippi Code Annotated (amended), the
continued employment of a newly elected county supervisors spouse with the county tax
assessor/collectorss office will ultimately result in a violation of the state conflict of interest laws. This is true
because of the board of supervisors* authority to give approval to the tax assessor/collectorss appointment
of deputies and the board of supervisors: authority to set the funding for the tax assessor/collectorss office
and to approve the budget for the tax assessor/collector:s office.!

Constitutional Section 109 and Code Section 25-4-105(2), both cited above, prohibit a county

supervisor from having an interest, direct or indirect, in any contract authority by the county board of
supervisor during his term or within one year.?

Also, in Smith v. Dorsey, 530 So. 2d 5 (1988), the Mississippi Supreme Court held a public
official has an indirect prohibited interest in a contract in which the public officiaks spouse has a direct
interest for purposes of Constitutional Section 109 and Code Section 25-4-105(2).

Therefore, Constitutional Section 109 and Code Section 25-4-105(2) absolutely prohibita county

supervisor=s spouse from being employed by the county tax assessor/collectorss office during the county
supervisorss term of office and for one year thereafter.

The violation would occur at the point in time that the board of supervisors of which the requestor is
amember approves the spouse/deputy tax assessor/collector:s employment contract either by approving the
newly elected tax assessor/collectorss deputies or approving the county*s appropriation of funding of the
deputies: salaries by way of the tax assessor/collectors budget.

ISee * 27-1-3, * 27-1-7 and " 27-1-9(a), 1972 Mississippi Code Annotated (amended),

The Mississippi Supreme Court, in Frazier v. State, 504 So . 2d 675 (1987), held that an order of a public
officiaks board that appropriates funds that directly or i ndirectly benefit the public official through a governmental
contract is part of the contract authorization process
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The requestor advised that a recusal or an abstention will not prevent a violation of Constitutional
Section 109 or Code Section 25-4- 105(2). Even withouta county supervisorss vote, the authorization by

the county board of supervisors, nonetheless, results in a contract in which the county supervisor has a
prohibited interest.

potential of creating suspicion among the public and reflecting unfavorably upon the state or local
government should be closely reviewed by public servants with the intent to reduce or eliminate any
suspicion on the part of the public which detracts from the publicss trust in state or loca] government,

Clearly, the employment of a county supervisors spouse by the county tax assessor/collectorss
office has the potential of creating suspicion among the public and reflecting unfavorably upon the county.

Therefore, such a circumstance should be avoided in order to fully comply with the state:s public policy
mandate set forth in Code Section 25-4-101 .

The requestor cites Code Section 25- 1-53, the statutory prohibition against nepotism. While the
statute does provide aAgrandfather clausef), that exception does not affect the absolute prohibition codified
in Constitutional Section 109 and Code Section 25-4-105(2), cited above. The requestor also cites a
number of Attorney Generaks Opinions, but those opinions do not interpret the Ethics in Government Act or
its attendant authorities, Consequently, both Section 25-1-53 and the Attorney Generaks Opinions are
unrelated to application of Constitutional Section 109 and Code Section 25-4-| 05(2).

Scott Rankin
Executive Director




